Home-Start helpt Mary met extra aandacht voor de kinderen

Artikel uit Met elkaar, voor elkaar! Zo doen we dat in Zutphen. Krant van de gemeente Zutphen, 03-‘18


Beeldbank HumanitasAls Thea binnenkomt, is het voor de twee jongens verstoppen geblazen. “En als ik ze dan eindelijk gevonden heb gaan we spelen.” Thea is vrijwilliger bij Home-Start en komt elke week op bezoek bij het gezin van Mary.

Met vier kinderen in de bijdrage van Thea meer dan welkom. Mary vertelt: “Mijn twee oudsten krijgen soms weinig aandacht omdat de jongens die opeisen. Als Thea er is kan ik even alle tijd aan de meiden besteden. Alhoewel het vaak genoeg gebeurt dat ze gezellig mee gaan spelen. Ook goed, dan heb ik een momentje voor mezelf.”

Home-Start is een organisatie die ouders en kinderen ondersteunt met allerlei vragen of praktische hulp. Thea vindt het fijn om te doe. “Mary kan de opvoeding prima aan, ik kan me helemaal richten op de twee jongens. Dan sta ik op mijn kop in de zandbak omdat we naar China aan het graven zijn. Heerlijk!” Tussen de bedrijven door probeert ze de jongens van 4 en 5 meer te leren samenwerken. “Dat gaat stukje bij beetje beter”, merkt Mary.

De twee werden aan elkaar gekoppeld omdat de verwachting was dat ze wel een ‘klik’ zouden hebben. En dat was zo. “Ik vind het zó gezellig. Vader woont hier niet, maar doet wel veel, alles gaat in prima harmonie. Mary heeft ook niet echt een vraag. Het gaat puur om het geven van wat extra aandacht.”

De gezinnen zijn divers, de vragen ook. Voorlezen, helpen bij taal, het ondersteunen van de ouders bij de opvoeding, het geven van gerichte aandacht: het kan allemaal. “Het is een leuke organisatie. Vrijwilligers krijgen trainingen, er zijn regelmatig bijeenkomsten. Je staat er niet alleen voor. Je kunt het inrichten zoals je wilt en het is mooi om te doen. En er is ruimte voor nieuwe vrijwilligers!”