Samen nog meer ouders versterken

Home-Start laat samen met drie andere organisaties zien én horen hoe krachtig de steun door vrijwilligers aan moeders, vaders en kinderen werkt. Vanuit het samenwerkingsverband ‘Collectief informele steun voor kind & gezin’ krijgen gemeenten, zorgprofessionals en verwijzers de komende maanden informatie en verhalen uit de praktijk aangereikt. Doel is dat alle ouders in alle gemeenten gebruik kunnen maken van informele steun voor hun gezin. Op 17 november 2022 start de collectieve campagne.


Home Start werkt samen in Collectief Informele Steun

Nog lang niet alle gemeenten bieden gezinnen informele steun aan. Daarom vragen wij daar gezamenlijk aandacht voor. Wij, dat zijn de vier organisaties Buurtgezinnen, Samen Oplopen, Steunouder en natuurlijk Home-Start dat inmiddels dertig jaar ervaring heeft in Nederland en deel uitmaakt van het internationale Home-Start Worldwide.

Ouders in hun rol als opvoeder

Wij zien dat duizenden vrijwilligers in buurten en wijken onbetaald hun aandacht en tijd geven aan kinderen, jongeren en gezinnen. Informele steun is belangrijk voor moeders en vaders zonder steunend netwerk of een klein netwerk. De vrijwilligers zijn een tijdelijke uitbreiding van hun netwerk, zodat de veerkracht groter wordt. Ouders in deze gezinnen komen meer toe aan hun rol als opvoeder. Ze kunnen het dagelijks leven beter aan. Daardoor neemt de kans toe dat kinderen stabiel, in een vertrouwde omgeving opgroeien en gezinnen minder gebruik hoeven te maken van de beroepsmatige zorg. Wij staan voor: informele steun waar het kan, formele hulp als het moet. Formele hulp is erbij gebaat als de informele steun in meer plaatsen wordt ingezet. Hulpverleners krijgen dan meer tijd en ruimte voor gezinnen die hun hulp nodig hebben en wachtlijsten worden korter. Als we de kracht van informele steun beter benutten, zorgen we samen voor een trendbreuk in de zorg voor jeugd en gezin.

Inspiratie voor opvoeden

Gerda Groen, Programmamanager Home-Start Nederland: “Door het zien van de interactie van de vrijwilliger met het kind, doen ouders inspiratie op en vinden ze nieuwe woorden en manieren om met hun kinderen te praten en te spelen, ook in moeilijke opvoedsituaties.”

Informele steun voor alle ouders in alle gemeenten

Het Deltaplan Jeugd van het ministerie van VWS biedt het Collectief informele steun voor kind & gezin middelen om de noodzaak voor de inzet van georganiseerde informele steun aan gezinnen zichtbaar te maken bij de voor hen belangrijke doelgroepen.

<< Informele gezinssteun in elke gemeente op zijn plaats >>

Het Collectief informele steun voor kind & gezin legt uit: "We trekken als één collectief op richting gemeenten, uitvoeringsorganisaties, zorgprofessionals en verwijzers. Samen met hen willen we bedenken en organiseren wat er in die gemeente nodig is om onze ambities te realiseren. Onze droom is dat alle gezinnen die daaraan behoefte hebben een beroep kunnen doen op informele steun door vrijwilligers. Zo versterken we met elkaar de veerkracht van ouders en kinderen met nieuwe waardevolle contacten dicht bij huis."

We hebben een programma gemaakt dat de komende tijd stapsgewijs wordt gedeeld:

  • informatie op de website InformeleGezinssteun.nl met downloads, zoals de Wegwijzer informele gezinssteun in uw gemeente
  • postcasts om bijvoorbeeld onderweg te luisteren
  • korte uitlegvideo’s over de programma’s voor informele opvoed- en gezinssteun
  • videoportretten om bijvoorbeeld te bekijken als je ergens wacht
  • en de Wegwijzer informele gezinssteun in uw gemeente met de specificaties van de vier programma’s van het Collectief Informele Steun kun je ook hier downloaden.

Volg en repost de pagina op LinkedIn

Het Collectief deelt nieuws op de LinkedIn-pagina. Vanzelf de berichten in je tijdlijn ontvangen? Volg de pagina Collectief informele steun voor kind & gezin

HS202301102 Dirk Hol71 Home Start30jr

Een Home-Start dag met een koninklijk tintje

button
Koningin maxima okt 15 l

Koningin Máxima aanwezig bij viering 30 jaar Home-Start

button
Home Start ervaringsverhaal Tessa 166

Vind je het ouderschap soms zwaar? Je staat er niet alleen voor!

button
Congres mentale gezondheid

Home-Start benadrukt het belang van mentale gezondheid ouders

button
Jaarverslag

Home-Start jaarverslag 2022

button
Homestart Puzzelv Plaatje ZT

Win mooie prijzen met de Home-Start 30 puzzel

button