Vrijwilligers

Vrijwilligerswerk

Zoek je vrijwilligerswerk voor een dagdeel per week? Heb je ervaring met opvoeden? Wil je een steuntje in de rug bieden aan ouders met kinderen? Dan is Home-Start misschien wat voor jou. Je vindt Home-Start vacatures en locaties via de vrijwilligerscentrale, vacaturebank of via onze kaart met lokale organisaties.

In onderstaande video wordt kort uitgelegd wat een Home-Start vrijwilliger doet.

Er is ook een langere versie met meer informatie over Home-Start. Deze vind je bij 'Over Home-Start'.

Verrijkend werk

Werken voor Home-Start is verrijkend. Je komt in contact met bijzondere mensen, andere gewoonten en culturen. Als vrijwilliger ben je een belangrijk maatje voor ouders en hun kinderen. Je biedt een luisterend oor, vriendschappelijke ondersteuning en praktische hulp. Wekelijks ga je bij het gezin op bezoek. Ouders geven zelf aan waarvoor ze tips of ondersteuning willen hebben. Je denkt mee met de ouders. Samen zoek je oplossingen. Door te laten zien wat goed gaat, groeit het zelfvertrouwen. Na een paar maanden tot maximaal anderhalf jaar gezinsondersteuning gaan de ouders met hun opgroeiende kinderen weer op eigen kracht verder.

Training en ontwikkeling

Door Home-Start word je goed begeleid. Je krijgt een training. De coördinator begeleidt je bij het ondersteuningsproces. Er zijn themabijeenkomsten. Tijdens terugkombijeenkomsten wissel je ervaringen uit met de andere vrijwilligers. Zo leer je van elkaar. En je ontwikkelt jezelf in je werk.

Home-Start is er voor gezinnen met opgroeiende kinderen.
Het kernprogramma:
0 t/m 6 jaar, vanaf 28 weken zwangerschap.
Verschillend per gemeente:
0 t/m 14 jaar of 0 t/m 17 jaar.
Heb je meer binding met kinderen van een bepaalde leeftijdsgroep? Met baby’s, kleuters, schoolkinderen of pubers? Als vrijwilliger geef je zelf aan met welke leeftijd je wilt werken. Klik hier voor een locatie bij jou in de buurt.

Wat houdt het in?

  • Vanuit je eigen ervaring met opvoeden, bied je een gezin thuis ondersteuning.
  • Je neemt geen zaken van de ouders over; je staat naast het gezin.
  • Je benadrukt de dingen die wél goed gaan en niet waarover ze zich onzeker voelen.
  • Het contact tussen jou en het gezin is gelijkwaardig en in wederzijds vertrouwen.

Meer weten?

Flyer voor vrijwilligers Home-Start
Over de Organisatie
Over het programma Home-Start

Vrijwilligers over Home-Start

“Ruim tien jaar doe ik dit werk nu al met veel plezier. Het werk heeft ook veel betekend voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat mijn eigen normen en waarden niet de enige juiste zijn. Ook heb ik beter leren relativeren. Maar het belangrijkste: ik heb ervaren dat alleen al een luisterend oor zo veel goed kan doen.”

“De filosofie van Home-Start sprak me meteen aan. Hartverwarmend vond ik de mensen; ik voelde me meteen thuis bij Home-Start; de warmte van de organisatie en tegelijkertijd werkt Home-Start enorm professioneel.”

“Als vrijwilliger groei je met een gezin mee. Samen met het gezin probeer ik hun eenzaamheid te doorbreken, contacten te leggen. Dat gaat niet vanzelf, maar steeds weer ben ik verrast wat je samen kunt bereiken. Door dit alles ben ik persoonlijk heel erg gegroeid. Ik ben heel veel mooie mensen tegengekomen.”

Home-Start vacatures vind je via een locatie bij jou in de buurt.