Vrijwilligers

Zoek je vrijwilligerswerk? Heb je ervaring met opvoeden? Klik hier en meld je direct aan bij de coördinator van de locatie in jouw gemeente. Je kunt ook het contactformulier invullen. Er zijn veel ouders die zitten met dagelijkse opvoedvragen. Zij vinden het fijn om contact te hebben met anderen die ervaring hebben met opvoeden. Heel laagdrempelig. Een dagdeel per week. Je doet zinvol werk.

Wat doet een Home-Start vrijwilliger? Je ziet het in deze korte video.

Er is ook een langere video met meer informatie over Home-Start. Deze vind je bij 'Over Home-Start'.

Wat houdt het in?

  • Je biedt steun bij het gezin thuis. Vanuit je eigen ervaring met opvoeden, bijvoorbeeld omdat je zelf moeder of vader bent, of via je werk.
  • Je neemt geen zaken van de ouders over; je staat naast het gezin.
  • Je benadrukt de dingen die wél goed gaan en niet waarover de ouders zich onzeker voelen.
  • Het contact tussen jou en het gezin is gelijkwaardig. En in wederzijds vertrouwen.
  • Elke week ga je bij het gezin op bezoek.

Nuttig werk

“Werken voor Home-Start is mooi en zinvol”, vertelt een van onze vrijwilligers in de video. Je komt in contact met bijzondere mensen, andere culturen, andere manieren van leven. Als vrijwilliger ben je een belangrijk maatje voor ouders en hun kinderen. Je biedt tijd en aandacht in de vorm van een luisterend oor, vriendschappelijke steun en je overlegt over praktische oplossingen voor hulp. Ouders geven zelf aan waarvoor ze steun willen hebben. Je denkt mee met de ouders. Samen zoek je oplossingen. Door te laten zien wat goed gaat, groeit het zelfvertrouwen van de ouders. Na een paar maanden tot maximaal anderhalf jaar steun, gaan de ouders weer op eigen kracht verder. Dit maakt jouw vrijwilligerswerk interessant en heel nuttig.

Training en ontwikkeling

De coördinator van de Home-Start locatie begeleidt jou bij het hele proces waarin je het gezin steunt. Je start met een training. Er zijn later diverse bijeenkomsten. Je wisselt dan ervaringen uit met andere vrijwilligers of praat met elkaar over een onderwerp. Zo leer je van elkaar. En je ontwikkelt jezelf in je werk.

Ons programma is er voor gezinnen met kinderen: 0 t/m 6 jaar, vanaf 28 weken zwangerschap. Verschillend per gemeente: 0 t/m 14 jaar of 0 t/m 17 jaar. Heb je meer binding met kinderen van een bepaalde leeftijdsgroep? Met baby’s, kleuters, schoolkinderen of pubers? Als vrijwilliger geef je zelf aan met welke leeftijd je wilt werken. Klik hier voor een locatie bij jou in de buurt.

afbeelding

Vrijwilligers over Home-Start

Hieronder lees je wat drie Home-Start vrijwilligers zeggen. Via de link lees je meer verhalen van onze vrijwilligers en de ouders die zij steunen.

“Ruim tien jaar doe ik dit werk nu al met veel plezier. Het werk heeft ook veel betekend voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat mijn eigen normen en waarden niet de enige juiste zijn. Ook heb ik beter leren relativeren. Maar het belangrijkste: ik heb ervaren dat alleen al een luisterend oor zó veel goed kan doen.”

afbeelding

“De filosofie van Home-Start sprak me meteen aan. Hartverwarmend vond ik de mensen; ik voelde me meteen thuis bij Home-Start; de warmte van de organisatie en tegelijkertijd werkt Home-Start enorm professioneel.”

“Als vrijwilliger groei je met een gezin mee. Samen met het gezin probeer ik hun eenzaamheid te doorbreken, contacten te leggen. Dat gaat niet vanzelf, maar steeds weer ben ik verrast wat je samen kunt bereiken. Door dit alles ben ik persoonlijk heel erg gegroeid. Ik ben heel veel mooie mensen tegengekomen.”

Meer weten?

Flyer voor vrijwilligers Home-Start
Over de Organisatie
Over het programma Home-Start

Home-Start vacatures vind je via een locatie bij jou in de buurt.
Je kunt ook het contactformulier invullen.