Mijn baby huilt veel. Wat kan ik doen?

Het opvoeden van een baby kan een prachtige ervaring zijn. Soms is het uitdagend en overweldigend. Vooral als je baby veel huilt. Op deze pagina delen we praktische tips om je te helpen met een huilende baby. Blijf je niet te lang zorgen maken. Vraag vooral steun aan mensen in jouw buurt, zoals een vrijwilliger van Home-Start.

afbeelding

Het komt vaak voor dat baby's veel huilen. Als ouder kan het moeilijk zijn om te weten wat je moet doen. Huilen is de belangrijkste manier waarop baby's communiceren. Ze kunnen huilen omdat ze honger hebben, ongemakkelijk liggen, moe zijn, een schone luier nodig hebben, onrust ervaren of gewoon behoefte hebben aan troost en jou als moeder of vader dichtbij. Onze tips:

Zoek steun van vrijwilliger in jouw buurt

Een huilende baby opvoeden, kan moeilijk zijn; het is belangrijk om steun te zoeken. Praat erover met je partner, familieleden of vrienden. Ken je weinig mensen om hierover te praten? Of wil je ervaringen delen met anderen? Vraag dan hulp aan Home-Start, want we zijn er voor jou als ouder al vanaf de zwangerschap. Op de pagina Gezinnen, lees je meer over de steun die een vrijwilliger van Home-Start aan jou kan bieden. Je kunt daar ook een filmpje bekijken over het onderwerp ‘Wat Home-Start voor jou kan doen’. Soms kan het delen van je zorgen al helpen. Daarnaast hebben onze vrijwilligers allemaal ervaring met de dagelijkse vragen in gezinnen, opvoeden en vragen over ouderschap. Die ervaring delen ze met jou.

afbeelding

Dagelijkse verzorging baby

Als je je afvraagt hoe je moet omgaan met jouw huilende baby, is het belangrijk om eerst de basis te controleren. Zorg ervoor dat je baby geen honger heeft, een schone luier heeft, zich comfortabel voelt in zijn of haar kleding en lekker ligt. Door hier wat aan te doen, kun je het huilen mogelijk verminderen.

Troost

Verder zijn er verschillende troostende technieken die je kunt proberen om je baby te kalmeren. Wiegen, zachtjes kloppen op de rug, zingen of het geluid van een rustige melodie kunnen helpen om je baby te troosten. Ieder baby’tje is anders, dus probeer verschillende dingen uit en ontdek wat het beste werkt voor jouw kindje.

Rustige omgeving

Baby's kunnen overprikkeld raken door harde geluiden en felle lichten. Dat kan huilbuien veroorzaken. Zorg voor een rustige en kalme omgeving, door zachte verlichting te gebruiken. Achtergrondgeluiden afspelen, zoals rustige muziek, kan ook goed helpen.

Gebruik draagzakken

Je baby in een draagdoek of draagzak bij je houden, kan veilig en vertrouwd voelen. Het fysieke contact en je baby dicht bij je houden, kunnen geruststellend zijn en het huilen verminderen. Dan heb je ook nog je handen vrij om andere taken uit te voeren.

Onthoud dat huilen normaal is bij baby's en dat dit een fase is die voorbijgaat. Als je je zorgen maakt over het huilen van je baby of als je denkt dat er iets ernstigs aan de hand is, twijfel dan niet om contact op te nemen met de huisarts of het consultatiebureau.