Hulp bij opvoeden: minder schermtijd en eerder huiswerk maken

Opvoeden is een uitdagende taak. Ook de moeders en vaders die wij kennen, hebben soms behoefte aan wat extra ondersteuning. Op deze pagina bespreken we twee veelvoorkomende problemen waar ouders tegenaan kunnen lopen: een kind dat te veel tijd doorbrengt op zijn mobiele telefoon en een puber die zijn huiswerk altijd te laat afmaakt. We geven enkele tips voor een goede balans tussen schermgebruik door jongeren en op tijd aan je huiswerk beginnen.

afbeelding

Het is begrijpelijk dat kinderen graag tijd doorbrengen op hun mobiele telefoons. Vaak hebben jongeren contact met hun vrienden en vriendinnen en zijn lekker creatief bezig met foto’s of filmpjes. Voor je het weet is je kind er uren mee bezig. Om het gebruik van mobiele telefoons onder controle te houden, kun je bijvoorbeeld deze afspraken met je kind maken:

Beperken van schermtijd

Help je kinderen om een balans te vinden tussen online en offline bezigheden.

  • Stel duidelijke regels. Maak afspraken over wanneer het acceptabel is om het mobieltje te gebruiken. En hoelang.
  • Spreek een gemeenschappelijke ruimte in huis af waar het gebruik van smartphones en andere apparaten niet is toegestaan. Denk aan de woonkamer of aan de eettafel. Dat worden dan de plekken om met elkaar contact te hebben en bij te praten over de afgelopen dag.
  • Moedig je kind aan om mee te doen met andere activiteiten die hun interesses aanspreken, zoals sport, tekenen, knutselen of lezen.
  • Kijk voor andere tips op de website van Mediawijsheid over een gezonde digitale balans. Een andere website geeft inspiratie voor bewegen met media.
afbeelding

Op tijd huiswerk afmaken

Voor veel pubers kan het afmaken van huiswerk een uitdaging zijn. Hier zijn enkele suggesties om hen te helpen betere gewoonten te ontwikkelen:

  • Help je kind om een realistische planning te maken voor het huiswerk. Door samen hun taken in kleinere stukjes op te splitsen en deadlines in te stellen. Zo leren ze beter hun tijd beheren en vermijden dat ze alles tot het laatste moment uitstellen.
  • Bied hulp aan: Zorg ervoor dat je kind weet dat je beschikbaar bent om te helpen bij het huiswerk. Stel vragen hoever ze zijn en bied aan om te helpen bij lastige opdrachten. Bied ook weer niet te veel hulp, want het is belangrijk dat ze leren zelfstandig te werken.
  • Is er een rustige en opgeruimde ruimte in huis vrij te maken? Je kind kan zich daar concentreren op het huiswerk. Televisie, radio of mobiel staan in die ruimte (zo veel mogelijk) uit.

Praten met Home-Start over de opvoeding

Wil je met iemand in de buurt praten over de opvoeding van jouw kinderen? Vrijwilligers van Home-Start bieden een steuntje in de rug aan ouders met opvoedvragen. Wil je onze hulp? Steun van Home-Start is gratis voor gezinnen. Je leest erover op de pagina Gezinnen.