Tips

Op internet is veel informatie te vinden over opvoeden en opgroeien. Op deze pagina verzamelen we lees-, luister- en kijktips voor ouders en opvoeders en voor iedereen die zich bij het opvoeden betrokken voelt.

We vullen de pagina regelmatig aan. Let op: niet alle websites of materialen zijn gratis te gebruiken. Heb je een goede tip? Stuur ons een mailtje.

afbeelding

Antwoorden op veel voorkomende vragen over je gezin, opvoeden en ouderschap

Herken je dit bij jou thuis? Klik op de link voor het artikel over jouw vraag.

  1. Mijn baby huilt veel. Wat kan ik doen? Met tips, ervaringen en hulp.
  2. Hoe krijg ik weer rust als moeder of vader van jonge kinderen? Vijf tips voor ontspanning.
  3. De kinderen vragen erg veel aandacht als ik thuiskom van mijn werk. Wat kan ik hieraan doen?
  4. Slimme oplossingen voor drukte rond etenstijd - Tips van ervaren ouders.
  5. Hulp bij opvoeden: minder schermtijd en eerder huiswerk maken.
  6. Kan ik hulp krijgen voor mijn gezin? Vanaf welke leeftijd? Home-Start geeft steun aan gezinnen en biedt ouders hulp bij opvoeden al vanaf de zwangerschap, in de babyleeftijd, moeders en vaders met jonge kinderen en jongeren in de puberleeftijd. Ook bij vragen over ouderschap.

Podcasts, websites en tips

Video's, interviews en podcasts over Home-Start


Andere video's, interviews en podcasts

  • Pharos heeft een beeldverhaal gemaakt over Meriam en Isaaq die veel problemen hebben en stress ervaren. Ze hebben vier kinderen. Veilig spelen, leren, nadenken en opgroeien is erg belangrijk voor kinderen. Hoe pak je de problemen aan? Het verhaal is te lezen in zeven talen mét voorleesknop.
  • Een interview met Bernard Schlimbach over betrokken vaderschap binnen de coalitie Kansrijke Start Pharos.

Hulp of ondersteuning nodig?

  • https://www.nietalleen.nl/ voor hulp uit de buurt volgens corona richtlijnen als het even niet lukt allemaal.
  • www.kindertelefoon.nl 0800-0432 voor kinderen die zorgen of problemen willen bespreken buiten hun eigen netwerk
  • https://de luisterlijn.nl 0900-0767 voor ouders die hun zorgen willen delen buiten het eigen netwerk
  • https://www.oudertelefoon.nl/ Je kunt de oudertelefoon anoniem bereiken via telefoon en chat om te praten over je gezinssituatie. Bel 085-1304658. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 9.00-15.00 uur en 20.00-22.00 uur. Je kunt spreken in het Nederlands of Engels. Kijk op hun website voor de tijden waarop je kunt bellen in het Turks en Berbers/Arabisch.
  • https://vraagapp.nl/ in deze app kun je vragen stellen die een team van vrijwilligers beantwoordt. De gebruiker kan de vraag typen of inspreken. Vraagapp vergroot de zelfstandigheid van kwetsbare burgers en verlaagt de kosten voor maatschappelijke ondersteuning.


Hieronder vind je een filmpje van 4 minuten. Het bijzondere verhaal van een moeder met drie kinderen die ieder een vorm van autisme hebben. Hun vrijwilliger en de Home-Start organisatie in Nijmegen komen ook in beeld:

Informatie over het coronavirus en tips voor thuisquarantaine

Blijf in beweging

Bewegen is goed voor kinderen (en volwassenen). Zorg elke dag voor minimaal een half uur beweging. Zet de tv aan met dansmuziek en laat de kinderen gymmen in de tuin of in de woonkamer. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de challenges van meester Luuk op YouTube: Meester Luuk Actief Thuis Challenge (dag 1 t/m 8). Of maak gebruik van de inspiratie van Siza over bewegen en het meezingen van kinderliedjes. Je kunt ook meedoen met kinderyoga, een online oefening met jouw zoon of dochter: 'klap eens in je voetjes'.

Als je met je gezin veel thuis bent, bijvoorbeeld omdat je in quarantaine zit (maar ook in andere gevallen wanneer je op zoek bent naar een leuke activiteit voor en met je gezin) kun je terecht op de volgende websites:

  • Woezel en Pip: een leuke site voor de kleintjes;
  • 50 tips van Kidsproof om thuis te doen;
  • kleur een alles komt goed regenboog voor jezelf of iemand anders;
  • lekker televisiekijken bij Zapp (NPO 3) voor de kinderen (in de ochtend voor jonge kinderen, in de middag voor de wat oudere kinderen), of zoek een leuke activiteit op de NPO Zapp app;
  • in het vroege voorjaar beginnen vogels met het bouwen van hun nest. Daar hebben ze veel materiaal voor nodig. En jij kunt ze daarbij helpen! Met een vogelbouwmarkt. Op de website van natuurmonumenten staan nog veel meer leuke tips voor spelen en doen in de natuur. Ben je op zoek naar interessante weetjes over vogels en de natuur? Die vind je bij de vogelbescherming;
  • Psychogoed: een website met tips voor gezinnen met schoolgaande kinderen die in thuisisolatie zitten;
  • Ouders met pubers kunnen terecht op de website van 't is hier geen hotel! Een website met tips en tricks (bijvoorbeeld om samen te sporten) en situaties die veel ouders met pubers zullen herkennen.
  • en als je de deur niet uitkunt, kun je elkaar online ontmoeten via bijvoorbeeld Family Rootz.

Als je er wel op uit kunt en op zoek bent naar een leuke activiteit, dan kun je terecht bij Kidsproof (alle leeftijden). Op deze website vind je veel leuke initiatieven in verschillende regio's. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief om inspiratie te ontvangen voor leuke activiteiten.

Meer tips om te lezen, te doen, te luisteren en...

Wil je weten welke media geschikt zijn voor jouw kind? Kijk dan eens op de website van mediawijsheid naar de mediadiamant. Zij geven veel informatie per leeftijdscategorie over verantwoord mediagebruik.

Op de website van VPNgids vind je informatie over veilig internetten voor kinderen. Waar let je op als ouder en hoe ga je hierover met je kind in gesprek.

Voor mensen die de Nederlandse taal niet goed spreken (en die wonen in een asielzoekerscentrum) is er de website van het COA met informatie over wonen en leven in Nederland en praktische zaken rondom het leven op een azc. Ook is er een Facebookpagina voor mensen uit Eritrea, deze pagina gaat over gezondheid.


Lezen en voorlezen

Een verhaal over de spin die veel scheetjes laat door medewerkers van Home-Start Rotterdam;
Recensies, tips voor boeken en (voorlees)apps voor kinderen van alle leeftijden vind je op de websites van Kindmedia en Mediasmarties;
Gave kinderpodcasts die kinderen van 1 t/m 14 jaar kunnen beluisteren;
Jacques Vriens leest Jaap-verhalen voor op: YouTube

En tot slot nog een filmpje waar je (hopelijk) vrolijk van wordt.

Opvoedtips

Als je kinderen veel ruzie maken kun je terecht op de website Opvoedadvies of JM ouders. Voor het stimuleren van je kinderen om meer zelfstandig te spelen heeft Krista Okma (pedagoog) een tip.

Leerzaam

Op de website van schooltv zijn leuke filmpjes te vinden die aansluiten bij de leeftijd (basisschool)

Rekenen

  • De sommenfabriek (gratis maar er zijn ook werkboeken te bestellen die betaald moeten worden);
  • Spelend leren en werken (lijkt gratis, er kan veel gedownload en uitgeprint worden zodat je zelf spelletjes kunt maken);
  • Tafeldiploma (lijkt gratis en is gericht op tafels leren);
  • Redactiesommen (kan gratis gebruikt worden als je je niet aanmeldt);

Taal en spelling

  • Op de website van spelling.nl kun je veel leuke spelletjes doen om je spelling te oefenen.

Het coronavirus

Wil je meer weten over het coronavirus en hoe je dit kunt bespreken met je kind? Kijk dan eens op de volgende websites:

  • Informatie over het Coronavirus op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.
  • Verschillende tips voor ouders en kinderen over omgaan met corona vind je op de website van Gezin en Corona.
  • Steffie legt op haar website moeilijke dingen op een gemakkelijke manier uit; ook op het YouTube-kanaal. En Freek Vonk heeft ook een interessante uitleg over het coronavirus.
  • Als je merkt dat jouw kind angstig is vanwege het coronavirus, kijk dan eens voor tips om het gesprek aan te gaan op de website van Augeo.
  • Algemene tips over Corona en informatie over diverse levensthema's in het Nederlands, Engels, Tigrinya, Arabisch vind je op www.pharos.nl.