Home-Start Japan op bezoek in NL

Opvoedsteun door vrijwilligers van Home-Start wordt in meer dan twintig landen aangeboden. Vanuit Japan is mevrouw Yukie Yamada op bezoek in Nederland. Zij vraagt naar onze ervaring met de opvoedsteun aan ouders met kinderen vanaf zeven jaar. In Japan willen ze dit namelijk ook gaan aanbieden naast de steun die ze al geven aan ouders met kinderen tot en met zes jaar.


20191129 Home Start Japan Uitwisseling Met Home Start Nederland

Op de foto vlnr Elize Maris, Yukie Yamada (Home-Start Japan), Gerda Groen, Gigliola Spikker tijdens het werkbezoek aan Home-Start in Amsterdam.

Mevrouw Yamada vraagt wat het betekent voor coördinatoren en vrijwilligers; hebben zij extra training nodig? Projectleider Gerda Groen licht toe: “Je bent er allereerst voor de ouders. Wel zijn de vragen anders bij oudere kinderen – hoe moet je omgaan met het gebruik van sociale media – hoe werkt het puberbrein - etc. De initiële training is gelijk gebleven, maar we organiseren wel additionele kennisworkshops of lezingen over deze onderwerpen.”

Andere ondersteuningsduur

Op 100 locaties in Japan krijgen ruim 1800 gezinnen steun van zo’n 2500 vrijwilligers.
De opvoedsteun duurt ongeveer twee maanden, wat veel korter is dan hier in Nederland. In die tijd kijkt de vrijwilliger wat ouders nodig hebben, waarna ze doorgaan naar de bijpassende vorm van ondersteuning. De Japanse Home-Start richt zich sterk op het vergroten van het netwerk van een gezin, zodat het gezin ook andere mensen heeft om op terug te vallen.

Hoe organiseren jullie vrijwilligerswerk?

Mevrouw Yamada wilde verder graag weten hoe Home-Start in Nederland deze uitgebreide vorm van vrijwilligerswerk organiseert. Een overleg met de coördinatoren in een regio, is in Japan niet bekend. Door de immense afstanden is dat daar lastiger te realiseren. Andere vragen die mevrouw Yamada stelde: Wat voegt de e-learning toe aan de live-training? (In Nederland is de e-learning een voorbereiding op de live-training met theorie en praktijksituaties.) Hoe verzeker je de privacy van gezinnen tijdens intervisiebijeenkomsten? (In terugkombijeenkomsten leggen vrijwilligers de vragen op tafel waar ze niet uitkomen, zonder dat het gezin bij naam wordt genoemd.)

Ouders steunen ouders wereldwijd

Gerda Groen: “Ik realiseer me tijdens dit bezoek weer dat het sociaal domein in elk land anders is georganiseerd. Het mooie van Home-Start is dat je de vorm van opvoedsteun aan ouders met opgroeiende kinderen hierop kunt laten aansluiten. Ouders ondersteunen ouders. Dat is de kern. Wereldwijd.”

Home-Start WorldWide

In 2017 namen de Home-Start coördinatoren Elize Maris en Gigliola Spikker namens Nederland deel aan de internationale conferentie van Home-Start WorldWide in Tokio die als thema had: investeren in kinderen.

afbeelding



Homestart ervaringsverhaal 1 105 s

Onderzoek naar wat werkt in Home-Start voor nieuwe ouders

button
Homestart Saida en Marlies

Onderzoek naar de werkzame factoren in Home-Start

button
HS202301102 Dirk Hol71 Home Start30jr

Een Home-Start dag met een koninklijk tintje

button
Koningin maxima okt 15 l

Koningin Máxima aanwezig bij viering 30 jaar Home-Start

button
Home Start ervaringsverhaal Tessa 166

Vind je het ouderschap soms zwaar? Je staat er niet alleen voor!

button
Congres mentale gezondheid

Home-Start benadrukt het belang van mentale gezondheid ouders

button